4 Tugas Dan Tanggungjawab Seorang Pentadbir Harta

Apabila kita meninggal dunia, semua aset atau harta bergeran yang kita miliki akan terbeku sebelum boleh diagihkan kepada waris-waris yang berhak.

Proses pengagihan juga tidak semudah terus membahagikan pusaka, tetapi perlu melalui beberapa prosedur dan perlu ada pentadbir yang dilantik menguruskannya.

Pentadbir harta adalah seseorang yang memegang amanah untuk menguruskan permohonan harta pusaka sehinggalah ke tahap pembahagian.

Pentadbir harta juga dikenali sebagai wasi.

Sesiapa sahaja boleh dilantik menjadi pentadbir harta selagi mana semua waris bersetuju dengan perlantikan tersebut.

Beliau boleh jadi antara penerima harta pusaka (benefisiari) si mati seperti pasangan (suami atau isteri), anak, ibubapa atau adik beradik, ataupun dari kalangan mereka yang tidak menerima harta pusaka kita seperti syarikat amanah.

Walaubagaimanapun, wujud salah faham dalam masyarakat yang menyangka pentadbir ini yang akan menerima kesemua harta pusaka kerana beliau yang bersusah-payah membuat urusan permohonan tuntutan pusaka.

Hal ini tidak benar kerana pentadbir hanyalah orang yang dilantik menguruskan, bukan penerima mutlak semua harta pusaka si mati.

Oleh itu, kita perlu sedar bahawa tugas dan tanggungjawab pentadbir harta adalah berat.

Bagi menjelaskan lagi apa sebenarnya seorang pentadbir harta perlu lakukan, berikut adalah 4 senarai tugasan pentadbir.

1. Mendapatkan Sijil Kematian

Sijil perakuan kematian adalah perkara yang pertama sekali perlu pentadbir dapatkan kerana ianya perlu dilampirkan sebagai bukti kematian arwah dalam banyak borang atau dokumen yang perlu diisi kemudian.

Sijil tersebut boleh didapatkan di mana-mana premis Jabatan Pendaftaran Negara sebagai bukti kematian arwah telah didaftarkan. 

2. Penentuan Aset Dan Liabiliti Arwah

Seterusnya pentadbir perlu mengumpulkan semua dokumen-dokumen berkaitan dengan harta si mati semasa hidup.

Sebagai contoh, untuk rumah, perlu dapatkan geran tanah atau surat perjanjian jual beli rumah (S&P), geran kereta, geran tanah, penyata bank dan dokumen-dokumen lain yang berkaitan.

Ini penting kerana pentadbir harus memastikan semua dokumen harta dan asset arwah lengkap sebelum membuat apa-apa proses tuntutan.

Kemudian, pentadbir juga perlu berusaha mengenal pasti liability atau hutang arwah semasa hayatnya. Sama ada hutang dengan bank, dengan manusia atau hutang dengan Allah seperti mengerjakan haji.

Hutang-hutang ini perlu diselesaikan dulu sebelum harta pusaka si mati diagihkan kepada waris-waris yang lain.

Proses ini akan jadi lebih mudah sekiranya si mati telah pun mengumpul semua dokumen-dokumen berkaitan harta dan hutangnya semasa dia masih hidup.

Baca juga : Perkongsian Sebenar : 11 Persediaan Untuk Menghadapi “Pemergian” Pasangan Anda

3. Perbincangan Dengan Semua Waris

Pentadbir perlu mengumpulkan semua waris yang berhak menerima harta pusaka si mati.

Untuk perkara ini, pentadbir mesti mahir struktur asas faraid bagi mengetahui siapa dalam kalangan waris yang layak menerima harta pusaka si mati dan siapa yang tidak layak.

Ya bukan semua waris si mati layak menerima harta pusaka si mati.

Seterusnya, waris yang berhak menerima harta pusaka perlu berbincang dan mencapai kata sepakat bagaimana hendak diagihkan harta pusaka tersebut.

Pentadbir seharusnya menjadi orang tengah yang berusaha menjadi neutral dalam perbincangan tersebut.

Ini kerana banyak terjadi kes di mana waris sukar mendapatkan kata sepakat kerana tiada orang tengah yang cuba mendamaikan keadaan.

4. Proses Tuntutan Dan Pengagihan

Proses tuntutan harta pusaka sama ada di Pejabat Pusaka Kecil, Amanah Raya Berhad atau Mahkamah Tinggi perlu difailkan oleh pentadbir harta.

Ini kerana hanya seorang pemohon sahaja yang dibenarkan membuat tuntutan. Tak perlu semua waris menyerbu ke pejabat pusaka.

Setelah selesai proses tuntutan harta dan pencairan aset, kemudian kemudian pentadbir bertanggungjawab pula membuat pengagihan harta pusaka si mati mengikut lunas undang-undang syariat Islam serta melalui perbincangan waris-waris lain.

Kesimpulannya, pentadbir yang dilantik oleh waris mestilah amanah dan mahir selok belok pengurusan pusaka.

Proses urus pusaka walaupun tidak sukar tapi boleh jadi rumit jika kita tidak tahu caranya.

Pentadbir yang dilantik juga harus menjalankan tanggungjawab dengan ikhlas dan jujur.


Sekiranya anda mempunyai persoalan mengenai perancangan pusaka, boleh tanyakan terus melalui butang link di bawah. Saya akan cuba menjawab secepat dan sebaik mungkin.

2 thoughts on “4 Tugas Dan Tanggungjawab Seorang Pentadbir Harta”

 1. Mashitah Abdul Samah

  Isteri dan suami setra mempunyai 5 org anak perempuan… Suami ada 4 saudara lelaki dan 3 saudara perempuan … Isteri ada 1 saudara perempuan 4 saudara lelaki… Apabila meninggal salah seorang dr suami atau isteri…. Brp peratus kah bhgn yg blh dimiliki oleh adik beradik seblh suami atau sebelah isteri

  1. Salam.

   Pasangan suami isteri yg tiada anak lelaki ni agak kritikal waris faraid mereka. Cuma dalam kes ni, perlu diketahui juga suami isteri ni masih ada mak ayah atau tidak.

   Sebab ayah dalam keadaan ni adalah penentu sama ada adik beradik suami isteri layak terima harta pusaka (jika salah seorang mereka meninggal dunia). Jika masih ada ayah, adik beradik tiada hak faraid atas pusaka mereka.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *